Wij zijn de anderen

Flyer programma 2018
Flyer programma 2018
Flyer auf Deutsch..
Flyer auf Deutsch..

 

In 2018 brengt het 4 Mei-Projekt:

‘Wij zijn de anderen’

een programma over uitsluiting en verbinding.

Groningen:     vrijdag  4  mei 2018  /  Lutherse Kerk  /  21.00 uur
Amsterdam:   zondag  6  mei 2018  /  Oranjekerk  /  15.00 uur ( Tweede van der Helststraat 1-3)
Groningen:     zondag 13 mei 2018 /  Doopsgezinde Kerk  /  15.00 uur

Door koor 4 Mei-Projekt o.l.v. Robert Ramaker

m.m.v. Olga Karelova (piano) en Joshua Hassler-Forest (cello).

 

Uitsluiting betekent het niet mogen deelnemen aan het gewone dagelijkse leven op grond van religie, ras, huidskleur of politieke overtuiging. Onderscheid is nodig om elkaar te kunnen begrijpen, maar het mag niet leiden tot uitsluiting.

Uitsluiting is ook in deze tijd aan de orde van de dag. Dat maakt de oproep tot verbinding des te belangrijker. Octavio Paz verwoordt het prachtig in ‘Pierre de Soleil’ (met muziek van Philip Glass): ‘(Het zijn) de anderen die mij mijn bestaan verlenen, er bestaat geen ik, wij zijn altijd de anderen.’

 

 

Koorwerken    (Bekijk hier de teksten/vertalingen..)

Ben Ali Libi (gefotografeerd op tentoonstelling kerkje Farmsum 2005)

Ben Ali Libi (2005)  Voor koor, piano en cello

Muziek: Frank Deiman, tekst: Willem Wilmink (1936-2003)

Over de Joodse goochelaar Michel Velleman (1895-1943), geboren in Groningen, als Jood uitgesloten van zijn dagelijkse goochelwerk en tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskamp Sobibor vermoord.

Drie gedichten van Saul van Messel (2005) Voor koor, piano en cello

Muziek: Frank Deiman, tekst: Saul van Messel.

Saul van Messel is het pseudoniem van Jaap Meijer (1912 – 1993), de vader van Ischa Meijer. Hij werd geboren in Winschoten. In 1943 werden Jaap, zijn vrouw Lies Voet en zijn zoontje Ischa op transport gesteld naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Het gezin overleefde de deportatie. Omstreeks 1970 schreef Jaap Meijer zijn herinneringen op in gedichten in het Hebreeuws, het Nederlands, maar vooral in het Gronings, de taal van zijn jeugd.

Lidice, de vernietiging

Lidice (1977) Voor koor a capellaMuziek: Milos Vacek (1928-2012),
tekst: Jaroslav Holoubek (1946-2016)

Op 27 mei 1942 werd in Praag een aanslag gepleegd op SS-kopstuk Reinhard Heydrich. Als vergelding werd op 9 juni 1942 de totale bevolking van het willekeurig gekozen dorpje Lidice, vlak bij Praag, door de Nazi’s vermoord. Het hele dorp werd met de grond gelijk gemaakt en afgedekt met een laag aarde: weggevaagd uit de geschiedenis, uitgesloten.

 

 

 

Three Songs (1984) Voor koor a capella.

Philip Glass

Wij zingen 2 van de 3 delen. Muziek: Philip Glass .

Deze liederencyclus is een eerbetoon aan bijzondere mensen, aan de vrede en aan het besef dat wij mensen, samen, het leven vormen: ‘Er bestaat geen ik, wij zijn de anderen.’

 

 

 

 

The 21st Century (A girl born in Afganistan) (2002).

Kofi Annan

 

De rede, die Koffi Annan uitsprak toen hij in 2001 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Er is maar één toetssteen voor de menselijkheid: de leefomstandigheid van een kind. ‘To save that one life, is to safe humanity itself.’

Voor koor a capella. Muziek: Greg Bartholomew.

Volksmuziek uit Armenië, voormalig Joegoslavië en Estland

 

In tijden van onderdrukking en oorlog versterkt het zingen van volksmuziek de saamhorigheid.

 

Olga Karelova

 

Instrumentale werken

Pianosolo door Olga Karelova, delen uit ‘Reminiscences, suite for piano solo’ van Karel Berman, gecomponeerd tijdens en na zijn gevangenschap in de concentratiekampen Theresienstadt, Auschwitz, Kauffering en Dachau.

en

Inpromptu voor cello en piano, van de componist  Alexandr Arutiunian, Jerevan, (1920 – 2012), met Joshua Hassler-Forest op cello en Olga Karelova op piano.

Met onder andere dit stuk heeft de jonge cellist Joshua Hassler-Forest eind november 2017 de Peter de Grote Festivalprijs van het Haydn Muziek Festival gewonnen.

Joshua Hassler-Forest