Das Schweigende Klassenzimmer (film) – vrijdag 26 april 16.00u Forum Images. Inleiding Judith Sargentini.

Judith Sargentini
Ter ondersteuning van het muziekprogramma “Er zijn Grenzen” organiseert het 4 Mei-Projekt i.s.m. Forum Images de indrukwekkende film
Das Schweigende Klassenzimmer
De film wordt éénmalig vertoond in het kader van het 40-jarig bestaan van Culturele Vereniging 4 Mei-Projekt.
Inleiding door europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks).

Das Schweigende Klassenzimmer

Releasedatum: 1 maart 2018 (Duitsland)
Regisseur: Lars Kraume
Scenario: Lars Kraume
Muziek gecomponeerd door: Christoph Kaiser, Julian Maas
Nominaties: Deutscher Filmpreis voor beste filmWaargebeurd verhaal over een scholierenprotest in de DDR tegen het neerslaan van de Hongaarse revolutie door Sovjet-troepen in 1956. Soms is stilte het luidste protest.
Het is 1956 en tijdens een bezoek aan een bioscoop in West Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest. Terug in Stalinstadt (nu Eisenhüttenstadt) willen ze een gebaar maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers en tijdens een les houden ze allen een minuut stilte.
Dit veroorzaakt flink wat onrust en als dit ter ore komt van het ministerie van Onderwijs wordt het als een contrarevolutionaire daad  beschouwd met verstrekkende gevolgen.Deze indrukwekkende film wordt éénmalig vertoond in het kader van het 40-jarig bestaan van Culturele Vereniging 4 Mei-Projekt, ter ondersteuning van het muziekprogramma “Er zijn Grenzen” op 4 mei in de Oosterpoort. Inleiding door Judith Sargentini. 
Met haar rapport over de afglijdende rechtsstaat in Hongarije werd Judith Sargentini dit jaar een bekende Europarlementariër, in binnen- en buitenland.
In september nam het Europees Parlement met een twee derde meerderheid haar rapport aan.
„We hebben te maken met een uiterst ernstige situatie in een van onze eigen lidstaten. Wij hebben geen tijd te verliezen. Het gaat om de aantasting van fundamentele waarden van de Hongaarse bevolking.”

Zie ook: https://www.groningerforum.nl/nl/agenda/films/filmspecial/das-schweigende-klassenzimmer-4-mei-projekt