GAMMA

WAT IS EN WAT DOET DE STICHTING GAMMA?

De Stichting GAMMA (de naam is afkomstig van "Groninger AMateurs Maken Avantgarde") is opgericht in 1979 door een aantal amateurmusici met een passie voor hedendaagse muziek. Direkte aanleiding tot oprichting van de stichting was een workshop hedendaagse muziek, gegeven in dat jaar door componist/musicus Theo Loevendie. De stichting is aktief in de stad Groningen en wordt financieelondersteund door de Gemeente Groningen.

Doelstelling van de stichting GAMMA is het bevorderen van (belangstelling voor -en participatie in) uitvoeringen van hedendaagse muziek. leder jaar wordt een concertprogramma samengesteld, meestal rond een bepaald thema. Vervolgens formeert GAMMA ensembles uit een 'pool' van geïnteresseerde musici: dit kunnen zowel gevorderde amateurs zijn als muziekvakstudenten en beroepsmusici. De traditie bij GAMMA eist evenwel, dat niemand van de musici betaald wordt.

Meestalorganiseert de stichting GAMMA kamermuziek-concerten, die gewoonlijk in de perioden mei-juni of november-december kunnen worden verwacht. Daarnaast heeft GAMMA ook grotere projekten op haar naam staan. Voorbeelden hiervan zijn een uitvoering van het muziektheaterstuk "Le Boeuf Sur Le Toit" van D. Milhaud, gerealiseerd in 1989 i.s.m. Academie Minerva, en het lokatieproject "VOREN, met Kunst de Boer op" in 1995, waarin een aantal beeldend kunstenaars, componisten, een dansgroep, studentenorkest Bragi en diverse GAMMA-ensembles samenwerkten in uitvoeringen rond het thema "Veranderend Groninger Landschap/Landbouw". Het laatste project trok landelijke aandacht via uitzendingen van de Concertzender Amsterdam en het TV-programma Van Gewest Tot Gewest.

De artistieke leiding is sinds de oprichting in handen van dirigent/repetitor Rob Smit.

Concerten van GAMMA van de afgelopen jaren

1993 Nederlandse componisten, werken voor kleine ensembles (Gronings Conservatorium )

1994/5 VOREN, met Kunst de Boer op. Interdisciplinair lokatieprojekt, met werk van Eisenga, Laurillard, Reneman, Dekker, Wouters, Heikema. (Haven Noordpolderzijl, Natuurmuseum Groningen, Veenkoloniaal Museum Veendam, Gronings Conservatorium)

1996 Concert rond Douwe Eisenga, werken voor kleine ensembles: Eisenga, De Leeuw, Bon, Dirriwachter, Koolmees, Sierhuis, Den Boer (Groningen, Doopsgezinde Kerk)

1997 I.s.m. klarinetfestival "Whoops, that Clarinet", werken voor klarinetorkest en voor kleine ensembles: Du Bois, Vuursteen, Geertens, Wip, Heikema (Groningen, Doopsgezinde Kerk)

1998 "Alle Hoeken...", invloeden van wereldmuziek in hedendaagse kamermuziek: Van Der Meulen, Faverey, Sarrazin, Bruining, Budike, Offermans, Brouwer, Kaldeway, Ter Veldhuis (Groningen, Doopsgezinde Kerk)

GAMMA en hedendaagse compositie en improvisatie

De laatste jaren richt GAMMA zich vooral op het uitvoeren van composities van Nederlandse componisten. Speciale aandacht wil GAMMA hierbij geven aan componisten uit Noord- Nederland.

Naast werken van meer gerenommeerde componisten wordt gewoonlijk ook plaats geboden aan werk van jong, onbekend en aanstormend talent. Deze formule staat garant voor verrassende concertprogrammas, waarbij traditie en experiment met elkaar verweven zijn en de betrokkenheid van musici en componisten vaak groot is. leder jaar staan op de lessenaars wel een aantal werken, waarvan de inkt nauwelijks droog is; vaak ook wordt werk speciaal voor GAMMA gecomponeerd.

Naast deze projectconcerten biedt GAMMA de laatste jaren ook met enige regelmaat workshops op het gebied van hedendaagse muziek. Zo riep GAMMA in 1996 de GAMMA Composers Group in het leven, een workshop compositie en uitvoering van moderne muziek. De doelstelling hiervan was (en is), belangstellenden op toegankelijke manier in te leiden en wegwijs te maken in hedendaagse compositietechnieken.

Een harde kern van deelnemers aan deze workshops heeft inmiddels een tweede muzikantenpool gecreëerd. Deze groep, waarin de componisten zelf ook musiceren, houdt zich bezig met diverse projekten, waarin improvisatie vaak een belangrijke rol speelt. In 1998 kreeg dit initiatief een vervolg middels een workshop vrije improvisatie, die gegeven werd door het Duitse improvisatiecollectief Improfon.

Aktiviteiten van de GAMMA Composers Group van de afgelopen jaren

1996 Deelr,ame aan Muziekmarathon USV A Deelname aan Uitmarkt Groningen Improvisatieconcert tijdens Beeldende Kunstmanifestatie Aa-Kunst, in de Der Aa- Kerk

1997 Concert met eigen composities, Openbare Bibliotheek Concert met eigen composities, Platformtheater

1998 Project "Music & Poetry", i.s.m. een aantal Groninger dichters, een videokunstenaar en USV A, rond het thema Aspecten van interactie tussen poëzie en muziek. Samenwerking met Vereniging Het 4-Mei-Project in het programma "Ik kwam hier om te zingen", eigen composities Improvisatieconcert i.s.m. beeldend kunstenaar Johan Sietzema tijdens Beeldende Kunstmanifestatie Aa-Kunst '98.

1999 Samenwerking met Vereniging Het 4-Mei-Project in het programma "Moenie Vrees Nie", composities op gedichten van Zuidafrikaanse dichter Mathews Phosa, uitgevoerd door het koor Het 4-Mei-Project en een instrumentaal ensemble van GAMMA.

Op 7 mei '99 vindt in het USV A-theater te Groningen de premiere plaats van de tweede "Music & Poetry" voorstelling, getiteld "Arcadië Herzien", waarin de GAMMA Composers Group optreedt samen met Groninger dichters Paul Janssen, Trix Giebels en Chris Boetzelaer.

 terug naar programma 1999