4 Mei-Projekt zingt 12 mei in Esterwegen

Flyer Esterwegen
Flyer Esterwegen

 

Op 12 mei 2018 organiseert de Duits-Nederlandse Werkgroep 8 mei om 15.00 uur een Internationale Herdenking op de Begraafplaats Esterwegen (Duitsland / B401).

8 mei is de geschiedenis ingegaan als dag van de bevrijding van het Duitse fascisme. Het is belangrijk om deze dag te herdenken, omdat de bevrijding een voorwaarde is voor de ontwikkeling van democratie en een leven in vrede. Dit jaar vindt deze herdenking plaats op zaterdag 12 mei.

In Esterwegen werd in 1933 door de nazi’s een concentratiekamp gebouwd bestemd voor politieke tegenstanders en krijgsgevangenen. Een vernietigingskamp was Esterwegen niet, maar tot 1945 vonden er wel 28.000 mensen de dood door uitputting, ziekte en andere oorzaken.
Na de oorlog bleef het kampterrein in alle stilte liggen. In 1985 besloten enkele Groningers en Duitsers een werkgroep op te richten en op de begraafplaats van het kampterrein een herdenking te organiseren. Een herdenking van het staken van de strijd van de nazi’s op 8 mei 1945.

Tijdens de herdenking wordt gesproken door Cornelia Kerth  (voorzitter van de VVN/BdA), Hein van Kasbergen  (secretaris Anti-Fascistisch Verzet Nederland), Ewout van der Hoog (Comité van Waakzaamheid) en Martina Bötig (kleindochter van de moorsoldaat Albert Müller).

Het Koor van het 4 Mei-Projekt draagt bij aan het culturele programma rond de herdenking en zingt ‘There are some men’ van Philip Glass, ‘De laatste salvo’s zwegen’ van Dimitri Sjostakovitsj en de liederen Vrede, Zigeunerlied en Moorsoldaten.