4 mei: koor 4 Mei-Projekt zingt in de Nieuwe Kerk

Kaarten bestellen in de voorverkoop en/of reserveren

Direct kaarten bestellen of reserveren…

Op woensdagavond 4 mei geven we een concert in de Nieuwe Kerk in Groningen. Het concert begint om 21.00 en staat onder leiding van Robert Ramaker. De titel van het concert is: Verzet! Het concert opent met Immer Mehr Land, een in deze tijd zeer actuele tekst over de honger naar meer land en rijkdom, van W. Spielvogel op muziek van W. Brannasky. 

Verzet! 

Verzet is niet altijd groots, ook klein verzet heeft effect. Dat je geen held hoeft te zijn om in verzet te komen, laat Remco Campert zien in het gedicht ‘Verzet begint niet met grote woorden’:

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet
en dan die vraag aan een ander stellen

Het thema en het muzikale programma zijn op dit gedicht geïnspireerd.

We sluiten ons aan bij het verzet tegen oorlog en geweld, in Oekraïne en op andere plekken. We komen met onze muziek op voor vrede, vrijheid en rechtvaardigheid. Het thema Verzet! past in een lange traditie van het 4 Mei-Projekt met vernieuwende programma’s en bijzondere muziek over onderwerpen die te maken hebben met de herdenking op 4 mei, en de daarmee verbonden bevrijding van fascisme en sociale onrechtvaardigheid.

Programma

Op het programma staat muziek van onder meer

Emīls Dārziņš
Joost Kleppe
Fernando Lopes Graça
Mykola Lysenko
Arvo Pärt
Robert Ramaker
Antoni Schonken

Meewerkende musici

We maken onze programma’s niet alleen. Deze keer werken we samen met Henrike, die de teksten bij de muziek van Antoni Schonken uitspreekt. Niki en Jarick begeleiden ons bij diverse stukken. Olga speelt pianowerken van de Oekraïense componist Levko Revutsky als intermezzo. 

Robert Ramaker              dirigent
Olga Karelova                  piano
Niki Perdok                      viool
Jarick Bruinsma               percussie
Henrike Cuperus             spreekster Die Nuwe Verbond

Kaarten reserveren

Kaarten zijn te koop aan de kassa en kosten € 15,- voor volwassenen en voor jongeren € 10,-. Dit kan alleen in contanten (dus gèèn PIN!). Kaarten reserveren en vooraf betalen kan ook. In de voorverkoop, tot 1 mei, geven we € 2,50 korting. 

Direct kaarten bestellen of reserveren…


woensdag 4 mei 2022 om 21.00 uur | Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerkhof 1, Groningen

Achtergronden bij het programma

Over Verzet!

Verzet is niet altijd groots, ook klein verzet heeft effect. Dat je geen held hoeft te zijn om in verzet te komen, laat Remco Campert zien in het gedicht ‘Verzet begint niet met grote woorden’:

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet
en dan die vraag aan een ander stellen

Het thema en het muzikale programma zijn op dit gedicht geïnspireerd. De letterlijke betekenis van verzet is ‘het zich verweren, het bieden van tegenstand’. Helaas is het op vele plekken op de wereld nog altijd nodig dat mensen in verzet komen. Elke vorm van verzet heeft uiteindelijk hetzelfde doel: als mens gezien en behandeld worden en in vrijheid en gelijkheid kunnen leven.

Muziek en betekenis

Als koor laten wij onze stem horen om het verzet van anderen te versterken. Ons programma bestaat uit koorwerken die de opstandige en pijnlijke kant van mensen in onderdrukking in klank en woorden uitdrukken. We zingen over grenzen die worden overschreden in Er Zijn Grenzen van Robert Ramaker, zingen om gezien en gered te worden in de compositie Here We Are van Joost Kleppe met een bijna smekende tekst van Heleen Verburg.

Oekraïne

Ons hart gaat uit naar de mensen in Oekraïne en naar de vluchtelingen uit dat gebied. Daarom staan er ook koorwerken uit Oekraïne op het programma. Pianiste Olga Karelova speelt in het intermezzo prachtige Preludes van de Oekraïense componist Revutsky.

Verzet kan niet zonder hoop. We laten dus ook geluiden van hoop horen. In Which Was the Son of… van Arvo Pärt bezingen we hoe we onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Lauztās Priedes van Emīls Dārziņš verhaalt over de veerkracht van mensen.

Op het programma staat daarnaast ook muziek van onder meer Fernando Lopes Graça, Mykola Lysenko en Antoni Schonken.


Klik hier om de volledige flyer te lezen

vormgeving: Jolanda A. Vermaas