Koor

Wij brengen interessante, vernieuwende programma’s met bijzondere muziek over onderwerpen die te maken hebben met de herdenking op 4 mei, en de daarmee verbonden bevrijding van fascisme en sociale onrechtvaardigheid.

koorweekend 20230121
4MP Koorweekend 21/22 januari 2023

Jaarlijks stellen wij een programma samen met muziek rond een (actueel) thema. Wij leggen contacten over de hele wereld, zoeken muziek en teksten of geven compositieopdrachten.

In de programma’s ligt het accent op de koormuziek. Soms combineren wij kooroptredens – a capella of begeleid door ensemble of orkest – met tentoonstellingen of lezingen. Wij hebben programma’s gemaakt over Entartete Musik, Zuid-Afrika/Soweto, de Spaanse burgeroorlog, de Jodenvervolging, Armenië, Indonesië, Zuid-Afrika, vluchtelingen in Nederland, over zigeuners in Europa en over de situatie in voormalig Joegoslavië.

Mooie programma’s met muziek die er toe doet!

Het doel van deze concerten is niet alleen stilstaan bij de herdenking, maar ook het publiek informeren en aan het denken zetten over wat de destijds bevochten vrijheid nu, meer dan 70 jaar later, nog betekent.

Met onze programma’s willen aan die herdenking iets nieuws mee geven. Soms wordt muziek speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerd of bewerkt of wordt gezocht naar muziekstukken die nog niet vaak in Nederland zijn uitgevoerd. Het is de bijzondere combinatie van herdenkingsconcert met nieuwe of in Nederland weinig uitgevoerde muziek, die de concerten bijzonder maken.

Wanneer zich daarvoor in de loop van het jaar een goede gelegenheid voordoet, treden wij op met een keuze uit ons basisrepertoire uit de programma’s van vorige jaren.

Koor 4 Mei-Projekt 4 mei 2018 Lutherse Kerk Groningen

De optredens

Vast staat ieder jaar het optreden met een nieuw programma op 4 mei in Groningen, en een kleine tournee door Nederland rond die datum. Wanneer zich daarvoor in de loop van het jaar een goede gelegenheid voordoet, treden wij op met een keuze uit ons basisrepertoire uit de programma’s van vorige jaren.

Zingen met Duitse koren – 40 jaar Chor Bundschuh, Oldenburg 6 oktober 2018