4 Mei-Projekt zingt bij Kristallnachtherdenking Groningen, 8 november

Kristallnachtherdenking 8 november

Poster Kristallnachtherdenking 2018
Poster Kristallnachtherdenking 2018


In de stad Groningen wordt binnenkort de Kristallnacht, die bijna 80 jaar geleden in Duitsland plaatsvond, herdacht met een reeks activiteiten. De reeks wordt op 8 november afgesloten met een programma in de jeugdsynagoge, waar o.a. het 4 Mei-Projekt begeleid door Olga Karelova (piano) zal optreden. Journaliste en schrijfster Pauline Broekema (foto) verzorgt de Herdenkingslezing.

Na een korte toespraak van Stefan van der Poel, vertrekt om 20.00 uur vanaf de Grote Markt een stille tocht naar de voormalige jeugdsynagoge (gebouwd in 1940, sinds 1981 gymzaal) aan de Folkingedwarsstraat.  Vanaf 20.30 uur start in de jeugdsynagoge een programma onder leiding van Jacques J. d’Ancona. De avond begint met de herdenkingslezing door journaliste (NOS-journaal) en schrijfster Pauline Broekema. Haar lezing is getiteld ‘Berichten bereikten de Hoendiepskade…’ en gaat over de onrust die de Kristallnacht veroorzaakte in de joodse gemeenschap van Groningen.

Verder zijn er liederen door 4 Mei-Projekt, speelt Olga Karelova een toepasselijk pianowerk, zijn er gedichten over de Kristallnacht door leerlingen van het Stadslyceum en zingt de Groningse singer-songwriter George Welling het ontroerende lied Mijn kleine Kristallnacht.

Let op! De bijeenkomst is in de voormalige jeugdsynagoge aan de Folkingedwarsstraat 16 in Groningen.

Herdenking in Groningen
In de stad Groningen wordt de Kristallnacht en de nasleep ervan van 4 t/m 8 november (in Winsum en Zuidlaren ook op 9 november) met een gevarieerd programma herdacht. Ook wordt stilgestaan bij het feit dat ook in onze tijd aangezet wordt tot haat en vervolging van mensen op grond van afkomst, religie en andere gronden.

Het volledige programma kun je hier bekijken.

Organisatie activiteiten stad Groningen: Werkgroep Herdenking Kristallnacht Groningen, waarin vertegenwoordigd: Amnesty International, Stichting Folkingestraat Synagoge, Vereniging 4 Mei-Projekt, COC, Studio Anderlicht, Humanistisch Verbond, Platform Religie en Levensbeschouwing Groningen I.s.m.: GRID Grafisch Museum, Stadslyceum, boekhandel Godert Walter, gemeente Groningen, Stichting Een Joodse Erfenis, Vereniging Behoud Synagoge Zuidlaren