Programma 2016

JOUW VRIJHEID, MIJN VRIJHEID

” Freiheit ist immer die Freiheit der Andersdenkenden.
An was aber denken die Anderen?
Und wie frei denken Sie?”

(Rosa Luxemburg)


Open flyer in nieuw venster om te bekijken en/of te downloaden

Open Programmaboekje in nieuw venster om te bekijken en/of te downloaden

Met het programma ‘Jouw vrijheid, Mijn vrijheid’ wil het 4 Mei-Projekt vieren dat we al ruim 70 jaar met zo veel Europese landen in vrede en vrijheid leven, vrijheid van meningsuiting hebben, oppositie kunnen voeren en democratisch beslissingen kunnen nemen. Maar die vrijheid komt in Nederland net als in heel Europa steeds meer onder druk te staan.

De vrijheid van meningsuiting is al een aantal keren belaagd door bloedige aanslagen en Europa stroomt vol met migranten op de vlucht voor een verschrikkelijke oorlog. Hoe open willen we onze vrede en vrijheid delen met anderen of worden we Fort Europa, dat angstvallig haar grenzen bewaakt met hoge hekken en een schrikbarende zee? Betekent jouw vrijheid dan ook mijn vrijheid of de mijne die van jou?

Het koor van het 4 Mei-Projekt zingt liederen en moderne composities over mensen, die op allerlei verschillende manieren op zoek zijn naar vrede en vrijheid. Over slaven die door hun opstand vrijheid verwerven in een nieuwe staat zoals in de compositie van de Haïtiaans- Amerikaanse componist Sydney Guillaume over Haïti. Over vrede en vrijheid in Europa zoals in het speciaal voor het 4 Mei-Projekt gecomponeerde werk van Feike van Tuinen, dat op 16 april in première gaat. Over innerlijke vrijheid zoals in ‘Being Peace’ van Russell Peterson op teksten van Thich Nath Hanh of de gevaren van de zoektocht naar vrijheid over zee zoals in de Finse liederen van Aulis Sallinen.

Jonge acteurs van de Jeugdtheaterschool VRIJDAG uit Groningen zullen dilemma’s rond vrijheid verbeelden in korte voordrachten op basis van gedichten van o.a. Marion Bloem en Ilja Pfeijffer.


Vera Gräper, Esmee Dalenoort, Sophie Tijssen, Annelie Noordhuis, Isabelle Ottes, Miriam Ravensbergen en Merijn Kortman.

Medewerkenden

Dirigent Pieter Kole
Regie Hannah de Vries
Licht/Geluid Louwrens Ellens
Bariton Kees Boomsma
Jeugdtheaterschool VRIJDAG
Piano Olga Karelova
Saxofoon Marlon Valk
Fluit Fiona van der Marel
Slagwerk Tsjisse de Jong
Bij het concert in Leeuwarden wordt samengewerkt met het Projectkoor Camminghaburen en in Gouda met het koor Eigenwijs.

 

De programmagroep


Programmagroep 2016 (vlnr): Jolanda Hutte, Emmy Bremer, Fred Kamminga, Josta de Jong en Elly Landman.