‘Door de ogen van mijn moeder’ onder de paraplu van het 4 Mei-Projekt

Wie het 4 Mei-Projekt volgt, weet dat we al vanaf vorig seizoen serieus aan de slag zijn met de toekomst van ons koor en onze vereniging. Al meer dan vierenveertig jaar maken we programma’s over belangrijke maatschappelijke thema’s, met muziek die er op meerdere manieren toe doet. Deze traditie willen we graag doorgeven aan toekomstige generaties, zodat ook zij zich muzikaal en theatraal kunnen inzetten voor een schone, sociaalrechtvaardige wereld. Daarom hebben we de voorstelling ‘Door de ogen van mijn moeder’ van Helma, sopraan in ons koor, & Friends geadopteerd.

Oorlog door de ogen van een kind

Hoe beleeft een jong kind oorlog? Met de inval van Rusland in Oekraïne en de situatie in Gaza is die vraag actueler dan ooit. In Door de ogen van mijn moeder vertelt Helma een oorlogsverhaal vanuit het perspectief van haar moeder Ineke, die vijf jaar was in 1940. Zij was zo’n kind dat ‘niets heeft meegemaakt’, maar bij doorvragen blijkt dat dat ‘gewone leven’ heel wat gebeurtenissen kende waarvan je hoopt dat kinderen die nooit zullen meemaken. Bevatten wat er gebeurde, daar was Ineke nog veel te jong voor. De bezettingstijd en het grote zwijgen daarna, hadden impact op hoe een hele generatie oorlogskinderen  opgroeide. Het had in verdunde vorm vaak weer impact op hun eigen kinderen, die lang na de oorlog geboren werden. Ook dat wordt duidelijk tijdens Door de ogen van mijn moeder.

Muziek en musici

Het verhaal wordt afgewisseld met bestaande muziek van voornamelijk 20e eeuwse componisten zoals Diepenbrock, Bajgelman en Villa Lobos. De onderliggende vraag in de voorstelling is ontleend aan de Berceuse van Diepenbrock: is het beter om onwetend te blijven? 

  • Rop Haverkort speelt piano en accordeon in de voorstelling, hij schreef ook alle arrangementen.
  • Kees Dekkers is de altviolist.
  • Helma Erkelens vertelt en zingt de voorstelling, zij schreef ook de teksten.

Meer informatie vind je op www.doordeogenvanmijnmoeder.nl

Speeldata

  • 28 maart in Drachten, in De Lawei. Aanvang 20.30 (Recensie Leeuwarder Courant)
  • 4 mei in Gorredijk in De Skans, in Theater na De Dam. Aanvang 20.30

Adoptie | doorgeven aan volgende generaties

Met de adoptie van dit (bestaande) project heeft de Vereniging 4 Mei Projekt een activiteit naast het koor. Helma, sopraan in het koor van het 4 Mei-Projekt, maakte deze voorstelling in 2019/2020 in het kader van 75 jaar Bevrijding, voor het Marne Vrede Festival. Door corona kwam er van spelen weinig terecht en daarna was de loop uit de theaters. Ze wilde graag onder de paraplu van het 4 Mei Projekt verder, vooral om een grotere groep geïnteresseerden te bereiken.

Op de ALV van 9 november stemde de Vereniging ermee in ‘omdat het project inhoudelijk prima past binnen de doelstellingen van het 4MP en 4MP streeft naar een breder scala van muzikale/culturele uitingen’.