Voorstellingen 4 en 11 maart Warfhuizen

Jan Henk de Groot
“Tachtig Tammo”

Zondag 4 maart 2018 in dorpshuis de Warf te Warfhuizen
aanvang 15:00 uur, zaal open vanaf 14.30 uur, entree € 10,-

Theatergroep Overdag
“De Scheikundige“

Zondag 11 maart 2018 in dorpshuis de Warf te Warfhuizen
aanvang 15:00 uur; zaal open vanaf 14.30 uur; entree € 10,-

 

Jan Henk de Groot
“Tachtig Tammo”

Zondag 4 maart 2018 in dorpshuis de Warf te Warfhuizen
aanvang 15:00 uur, zaal open vanaf 14.30 uur, entree € 10,-

In Westerdiepsterdallen, het kleinste dorp van Nederland, lijkt de tijd stil te staan. Het kampvuur brandt, de wijn vloeit rijkelijk en het lijkt de ideale plek om eens lekker te onthaasten. In ‘Tachtig Tammo!’ neemt troebadoer Jan Henk de Groot je mee hierheen. Het programma staat vooral in het teken van ‘het kalmer aan willen doen’. Herkenbaar?

Een beetje gas terug, dus. Vandaar ‘Tachtig Tammo!’ Dit was een gevleugelde uitspraak die in de jaren ’90 te lezen was op verkeersborden langs de Kielsterachterweg, om autobestuurders te wijzen op hun rijsnelheid.

Daar in Westerdiepsterdallen, weg van de alledaagse hectiek, in het boerderijtje van zijn vriend Bonney Brattinga, is een nieuw album ontstaan: ‘Keunenk van Westerdaipsterdale’. Hierop laat Jan Henk eens te meer zien dat hij de kunst van het liedjes schrijven verstaat: van de kleine dingen des levens maakt hij een bijzonder lied. Platenzaak ‘Evelyntje’, jeugdliefde ‘Janine’, therapeutisch ‘Vuurtje kieken’ en het zoeken naar ‘Evenwicht’. Het komt allemaal voorbij.

Anderen over Jan Henk

“Een album met twaalf eigen liedjes, die tot het beste van wat vorig jaar in het Gronings is verschenen behoren.” (**** DvhN)

“Een gevarieerde plaat met zowel vrolijke als melancholische liedjes, een flinke dosis levensbeschouwing en persoonlijke teksten.” (**** Musicmaker)

”…wat dat betreft bewijst hij hier opnieuw tot de betere singer-songwriters van Nederland te horen, en hoort hij in de dialectpop zelfs absoluut tot de top.” (Heaven)

Voor het album ‘Weerom’ met daarop o.a. ‘Mamme van Michel’, ‘Dubbelcassettedeck’ en ‘Kielsterachterweg’ kreeg De Groot de Dagblad van het Noorden Streektaalprijs. In 2014 ontving hij muziekprijs de Grunny van RTV Noord en in 2016 nogmaals met De Troebadoers.

Reserveren: www. theaterindewarf.nl

 

— Met vriendelijke groet, Henny Verboom secretaris Stichting Dorpshuis Warfhuizen

Jan Henk de Groot.jpg

Theatergroep Overdag
“De Scheikundige“

Zondag 11 maart 2018 in dorpshuis de Warf te Warfhuizen
aanvang 15:00 uur; zaal open vanaf 14.30 uur; entree € 10,-

100 jaar gifgas als aanvalswapen

Frits Haber maakte kunstmest én Zyklon-B mogelijk

Theaterstuk De Scheikundige over het leven van een controversiële Duits-Joodse wetenschapper
Welke vragen had hij en hoe stond hij in het leven ?
Hoe verantwoordde hij zijn uitvinding en zijn daden ?
Op 22 april in 1915 werd voor het eerst in de geschiedenis op grote schaal gifgas als aanvalswapen bij Ieper in Vlaanderen gebruikt. De drijvende kracht achter de ontwikkeling van dit gifgas was de Duits-Joodse chemicus Fritz Haber (1868–1934).
Diezelfde Fritz Haber ontving in 1920 de Nobelprijs voor scheikunde vanwege de door hem in 1909 gerealiseerde synthese van ammoniak met behulp van stikstof uit de lucht. Deze vinding maakte de grootschalige productie van kunstmest mogelijk.
Haber is tevens de uitvinder van het insecticide Zyklon-B, dat tussen 1942 en 1944 werd gebruikt als gifgas in de vernietigingskampen. Daarvan werden vooral Joodse gevangenen het slachtoffer.

Hoe kon Fritz Haber, na zijn inzet voor de ontwikkeling van kunstmest, zijn werk met gifgassen verantwoorden? Wat was hij voor man? Hoe reageerde zijn gezin op zijn controversiële uitvindingen?
In het toneelstuk De Scheikundige van chemicus/schrijver Chrétien Schouteten gaat theatergroep Toneel Overdag van Theaterwerkplaats Het Hek van de Dam op deze vragen in.

De schrijver van het theaterstuk Chrétien Schouteten woont in Thesinge (Groningen). Hij hield zich als scheikundedocent aan het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen, aan RSG De Borgen in Leek en als universitair vakdidacticus al bezig met chemische wapens

De voorstelling is al 20 keer gespeeld op de diverse podia in het noorden maar ook op bijzondere plekken, zoals de synagoge te Groningen,voor groepen zoals voor chemiestudenten van de universiteiten Groningen en Nijmegen.

Spel: Roely van Asselt, Ellen van de Graaf, Dick Hovius, Ton Koster, Jan Roelofs, Marjan Zwiers; Techniek: Jaap de VriesRegie: Peter van Kruining; Productie: Theaterwerkplaats Het Hek van de Dam

Reserveren: www.theaterindewarf.nl

Reacties van het publiek

De algemene reactie van het publiek is: “een zeer indrukwekkende voorstelling.”

— Met vriendelijke groet, Henny Verboom secretaris Stichting Dorpshuis Warfhuizen

de scheikundige.jpg